Initiativet til værket kom fra Varde Byråds Kunstudvalg, som havde tanker om forskønnelse af rundkørsler i hele Varde Kommune, men i 2009 blev det besluttet at man ville koncentrere sig om Tændpibekrydset, hvor Oksbølvej, Vestre Landevej og Nymindegabvej mødes, i første omgang. Der blev arbejdet med forskellige ideer, og i 2011 blev ”Kunsthøjen” så realiseret.
Det var keramikeren Bibi Hansen, der lavede en model i ler til den skulpturelle udformning.
Landskabsarkitekt Charlotte Horn stod for beplantningen, materialer og det rent tekniske omkring oversigt og trafiksikkerhed.
Formen og designet blev udtænkt gennem en tæt dialog og i et samarbejde mellem kunstneren og landskabsarkitekten.
Ved anlæg af rundkørslen blev beplantning på de tilliggende heller omlagt fra buskbeplantning til græs for at sikre indblik.
”Kunsthøjen” blev til med inspiration fra den jyske vestkyst. Farverne er dæmpede, så beplantningen falder ind i naturen.
Skulpturen består af to forskudte halvkugler, adskilt af en kant af cortenstål. Den mindste krumning, der vender mod vest, er beklædt med chaussésten i et bølget mønster. Stenenes overflade skal med farve og mønster associere til strandens sandkorn og vindens mønster i sandet. Formen og indtrykket er forskelligt alt efter fra hvilken vinkel man betragter den.
Inspirationen til værket stammer fra er parabelklitten, der har sin åbne side i vindretningen, dvs. mod vest. En parabelklit i naturen, formet i sandet af vinden. Den brune farve er inspireret af myremalmen, der findes i området, og som også kan ses i soklen på Varde kirke.
Udsmykningen er udført på initiativ og finansiering ved Varde Kommunes Kunstudvalg.
”Kunsthøjen” findes i rundkørslen i Tændpibekrydset, hvor Vestre Landevej, Oksbølvej og Nymindegabvej mødes.
Området kaldes for Tænd-pibe-krydset, fordi det ligger ca. 2 km vest for Varde bymidte. En passede afstand til at man, med datidens transport, lige kunne nå at stoppe en pibe og ryge den, inden man var inde i byen.
Tændpibekrydset, der ligger cirka midt mellem Varde og Vesterhavet, er med denne udsmykning blevet et symbol på Vestjyllands natur, sand og vind.
Kilder: Bibi Hansen og Charlotte Horn; Landskab nr. 8 fra 2012, s. 236-238 af Per Stahlschmidt