Det var den lokale forretningsmand og bygherre Steen Dyrvig Kærskov, der bestilte og finansierede de to gavlmalerier hos Otto Frello i 2006 i forbindelse med omdannelsen af den tidligere Sct. Jacobi Skole til de nye kulturbyggerier.
Otto Frello udarbejdede udførlige skitserne som han donerede til projektet, og Svendborg Erhvervsskole med dekorationsmaler Niels Jongdahl i spidsen, stod for at overføre skitserne til malerier til de to gavlfacader.
Den ene gavl vender mod øst og motivet refererer derfor til Varde købstad og opland.
På gavlen ses de karakteristiske røde mursten, som var det foretrukne byggemateriale i det sydvestjyske område. I hullet øverst til højre ses spiret af Sct. Jacobi Kirke, der ligger lige bag muren kun et stenkast derfra. Over den midterste dør ses Vardes middelalderlige bysegl med guldleoparden.
Som en form for signatur kan navnene på de studerende, der bidrog til maleriernes tilblivelse, ses i bogreolen.
I den vestlige gavl lod Otto Frello sig inspirere af det betydningsfulde Vesterhav, ikke langt fra Varde.
Begge gavle var til at begynde med helt identiske, men kunstneren valgte, at der skulle være et “hul” med udkig til bølgerne nederst i højre side, og derfor måtte den ene dør fjernes.
Under havets overflade ses bl.a. en postkasse, men ikke en helt almindelig postkasse, for der er et rundt hul i stedet for en sprække. Forklaringen er “selvfølgelig” at den post, der sendes på havets bund jo er flaskepost.
Da gavlmalerierne blev udført, malede man øverst til højre 85 sølvfarvede sild, fordi kunstneren i 2009 var 85 år. Hvert år den 6. april på Otto Frellos fødselsdag, blev der tilføjet en ny sild. Da han i 2014 fyldte 90 år fik han en velnæret guldsild, som skulle vise sig at blive den sidste, eftersom Otto Frello døde året efter kort inden sin 91 års fødselsdag.
Otto Frellos hensigt med de to gavlmalerier synes at være en opfordring til beskueren om at gå på opdagelse og måske undre sig over de små finurligheder, der er i billederne. Som en skildpadde med et farverigt skjold eller en hane, der har lagt et guldæg og meget mere.
Kilder: John Jensen fra Museum Frello; “Varde åbner sig mod verden”, artikel i Berlingske.dk