Join the Håndlavet newsletter. Be the very first to know about our limited arrivals, receive special offers and more.

    Otto Frello

    Den danske kunstmaler og illustrator Otto Frello (1924-2015) blev født i Outrup lidt nord for Varde, men boede og arbejdede en stor del af sit liv i København. Kunstnernavnet Frello stammer fra hans mors slægtsnavn Frellsen.

    Efter skolegangen kom Otto Frello til Billum, hvor han stod i lære som håndværksmaler og arbejdede senere som malersvend i Esbjerg. Her blev han en del af modstandsbevægelsen under krigen, hvor han indsamlede våben.

    I 1948 flyttede han til København, hvor han uddannede han sig i tegning og maling på flere københavnske kunstskoler. Sideløbende hermed tog han studenterkursus og læste kunsthistorie. Sidst på Akademiet for Fri og Merkantil Kunst, hvor han senere blev underviser, forstander og ejer af skolen.

    Samtidig med lærergerningen arbejdede han også som illustrationsmaler og udførte naturtro gengivelser af alle slags motiver ikke mindst for Politikens Forlag. Han har desuden udført i hundredvis af tegninger for ugebladet Hjemmet.

    Som 42-årig blev han gift med keramikeren Stence Petersen, som han fik to sønner med.

    Med lysten til at skabe noget mere detaljeret og gennemarbejdet, end de hurtige illustrationer, gik han for alvor i gang med at male. Selv om næsten ingen i 1975 malede andet end abstrakt, blev han opfordret af sin kone til at sende det ind til efterårsudstillingen, hvor det blev antaget.

    Otto Frello var en kunstner, der beherskede maleteknikken til fuldkommenhed med dagligdagens virkelighed og overnaturlig fantasi. I hans motiver blev fortid og nutid viklet ind i hinanden i ægte trompe-l’oeil-stil. Trompe l’oeil er en hyper-naturalistisk malestil, der skal snyde betragteren til at tro, at det malede motiv er den sande, rumlige virkelighed.

    Otto Frello afsøger det umuliges grænser i sine malerier og udfordrer vores forestillinger om, hvordan et maleri skal være. Flere gange er billedramme og motiv integreret, så rammen indgår som en del af selve maleriet. I et af sine malerier har han endda sat elektrisk strøm til, så sommerfuglene med tilfældige intervaller slå med vingerne.

    Otto Frello ønskede med sine malerier at komme i dialog med sit publikum, og han gjorde altid meget ud af, at beskueren skulle føle sig som en del af værket. Der er altid en unik interaktion mellem kunstner, maleri og beskuer, hvor malerierne inviterer beskueren til selv at bruge sin fantasi til at fortælle billedets historier.

    Denne teknik har vist sig at virke, for hans malerier får et stadigt større publikum. Alligevel betragtes Otto Frello stadig som en outsider i den danske kunstverden, formentlig fordi han var en kunstner, der gik sine egne veje.

    Otto Frello har modtaget The Eurocon Award, og blev i 2014 udnævnt til æresborger i Varde. Han er Varde Kommunes kunstner med alt, hvad dertil hører. Der findes et Museum Frello og en plads i byen, som er opkaldt efter ham og på flere af kloakdækslerne i midtbyen ses et motiv fra et af hans malerier.

    Langt de fleste af hans værker kan ses permanent på Museum Frello, der er en del af Vardemuseerne.

    Museum Frello

     

    Kilder: VardeMuseerne.dk/Maleren-Otto-Frello: af museumsinspektør John V. Jensen; Wikipedia.dk

    Foto: VardeMuseerne

    VÆRKER AF KUNSTNEREN

    X