Lige ved Nørreport står en lille kalv. Kalven er støbt sammen med den bronzeplade den står på.
Skulpturen er udført af billedhuggeren Nikolaus Wehding, som har valgt at skildrer dyrets instinktive reaktioner og handlemåde, og man kan næsten høre kalvens ”Muuuuh…” når man står og betragter den.
Kalven står der til erindring om, at der i gammel tid, på netop dette sted, blev afholdt mange kvægmarkeder, hvor folk fra hele egnen kom trækkende til med deres kreaturer.
Studehandel var en populær levevej, som fra det 16. til 18. århundrede spillede en stor rolle for dansk landbrug og danske købstæder.
Studehandelen fandt sted på den måde, at de danske bønders køer fødte kalve, hvoraf de kviekalve man ikke ønskede at bibeholde som malkekøer, blev slagtet og spist på gårdene. Tyrekalvene derimod blev kastreret og opdrættet til en alder af 4-5 år, hvorefter de blev solgt som det man kaldte “græsøksne”.
Omfanget af denne studehandel var enormt. Mens bønderne tjente penge på at producere stude til eksport, var det godsejere og købmænd, der havde eneretten til selve eksporten. Allerede Christian II’s landlov fra 1521 indførte et forbud mod eksport af græsøksne, og ved forordning i 1524 blev det udtrykkeligt fastslået, at kun adelen, bisperne og kongen måtte opfede stude på indkøbt foder.
Først i 1788 blev adelens eneret til studehandel ophævet, og det medførte en væsentlig udvikling i vestjysk landbrug.
Der var flere handelsruter i landet ad hvilke okser og stude kunne nå frem til deres markeder. I Hardsyssel i Vestjylland blev studene først bragt til Holstebro, herfra gik vandringen sydover til Varde, hvorfra vandringen fortsatte mod Ribe.
Skulpturen af kalven blev indkøbt og opstillet af Varde Kommune i 1984. I den forbindelse skrev en københavnsk avis lidt nedladende, at “det nok var det største man kunne finde på i den gamle markedsby Varde”.
Kilder: Arkivmateriale fra kommunen; dkwiki.dk