I vejbelægningen lige nord for den pyramideformet bygning Pagoden midt på byens torv, findes der et kunstværk med titlen ”Kompasrose” fra 1995, udført og skænket af hobby-billedhuggeren Søren Gadegaard.
Det er udhugget i en sten/forstening fundet i en søbund ved Ådum ca. 3 km fra Ølgod.
Værket blev indviet i forbindelse med Ølgod Kulturdage i 1995, hvor temaet var H.C. Andersen. Et af den danske eventyrforfatters mest berømte citater var ”at rejse er at leve”. Derfor mente Søren Gadegaard, der selv elsker at rejse, at kompasrosen kunne ses som et symbol på at finde den rette vej og rejse ud i verden, men også at huske at vende hjem igen.
I 1995 blev stenen placeret inde midt i den dengang åbne pagode, men i forbindelse med renoveringen i 2001 fik den en ny plads lige udenfor.
Kompasrosen er pejleskiven i et kompas, der jo, som bekendt, tidligere blev brugt som et måleinstrument til at vise retningen mod nord. Kompasrosen som pejleskive har formentlig rødder helt tilbage til vikingernes tid. I dag er den blevet erstattet af GPSen og mere moderne teknologisk udstyr, så i dag bruges kompasset nok kun i mindre fiskekuttere og i små skibe.
Kilde: Dialog med Søren Gadegaard; https://da.wikipedia.org/wiki/Kompasrose