Erik Heide
Billedhuggeren Erik Heide (1934-2024) var født i Øster Jølby på Mors. Han blev uddannet på Kunstakademiets malerskole og på den grafiske skole, men har siden 1958 udelukkende arbejdet som billedhugger.
En væsentlig del af kunstnerens arbejde bestod af kirkeudsmykninger, hvor han blandt andet stod for en total udsmykning af kirkerum med altertavler og -borde, prædikestole, døbefonte, krucifikser, sølvtøj og andet kirkeinventar i en række kirker landet over. Det var også Erik Heide der udførte altervæggen i Østerlund Kirkesal på Lundvej i Varde.
Kunstneren arbejdede fortrinsvis i grove materialer som træ, granit og støbejern, med en stor respekt og et godt kendskab til de kristne grundsymboler, som han omdannede til et kraftfuldt minimalistisk og nutidigt formsprog, og værker kan i dag opleves på flere pladser og torve i byer landet over.
Ud over kirkeudsmykningerne udførte Erik Heide også flere skulpturer og relieffer med motiver af mennesker og dyr som fisken, hunden, fuglen og uglen.
Erik Heide modtog en række stipendier og udmærkelser gennem sit virke som kunstner. Han deltog på adskillige udstillinger, og hans kunst er repræsenteret på Statens Museum for Kunst og på flere museer i hele landet. Han har desuden haft flere betydningsfulde stillinger i kunstbranchen og har været medlem af kunstnersammenslutningen Grønningen siden 1994.
Erik Heide har desuden udført følgende værker i Varde Kommune: ”Menneske løftet af naturen” ved Ravmuseet i Oksbøl, vægudsmykningen ”Opstandelsen” i Østerlund Kirkesal, samt et relief ”Ichtys” samme sted, og ”Fugle” i Sydbanks ekspeditionslokale i Varde.
Kilder: ErikHeide.dk; Kulturarv.dk: Weilbachs Kunstnerleksikon; HistoriskAtlas.dk; DenStoreDanske.dk; Kunstonline.dk
Foto: