”Dagligdag” er titlen på Ole Videbæks dekoration på Kvickly i Varde. Fire store vinduespartier var blevet blændet af i forbindelse med en restaurering. Dengang blev værket lavet til at skulle være på den udendørs facade ud mod parkeringspladsen, men i forbindelse med en restaurering i 2019 blev værket flyttet indenfor i caféen.
Kunstneren blev under den første restaurering spurgt, om han ville udføre et firdelt gavlmaleri på facaden, men det takkede kunstneren nej til på grund af gavlmaleriers korte holdbarhed i det danske klima. I stedet tilbød han et keramisk værk, som han garanterede ville kunne holde i århundreder.
Fire rektangulære paneler på 200 x 240 cm kun nogle få meter fra indgangen til supermarkedet skulle udsmykkes. Inspirationen fandt kunstneren ved at iagttage stedet og opdagede at der her var meget trafik og mange forbipasserende i løbet af dagen. Nogle gange blev cykler stillet op mod væggen. Ole Videbæk indså at dette værk skulle skildre og samtidig modstå alle disse ting.
Fra begyndelsen vidste kunstneren, at motivet skulle være med menneske-figurer i forskellige situationer fra hverdagen.
Han valgte en figurativ stil, hvilket ikke er kendetegnende for kunstneren, men han følte, at dette sted burde afspejle den travle hverdag. I de fire paneler ses et antal personer i en slags firkant, de fleste af dem er aktive. Pladsen ses i et perspektiv, men ikke i det klassiske centralperspektiv. Perspektivlinjerne er buede som bredde- og længdegrader. Dette afspejler et mere globalt perspektiv. Sådan skynder man sig på i hele verden og man fornemmer næsten den pulserende hverdag i storbyerne og ja, også i Varde.
Ole Videbæk vil have os som betragtere til at undre os, spekulere og stille spørgsmål. Måske fordi det er sådan livet er – uden nogle enkle svar, hverken sort eller hvidt, hverken godt eller dårligt.
De største af figurerne (dem der er ”tættest på”) er lavet i størrelsesforholdet 1:1.
Figurerne er lavet af ler fra en lokal murstenfabrik, som giver den specielle struktur. De brændes i hjemmelavede ovne med grillbriketter ved temperaturer på mellem 1000-1250 ºC. Teknikken giver en speciel mørk farve med et rødligt strejf. Det giver også en speciel struktur og en overflade med revner. Sådan er de uden glasurer eller andre overflader – helt nøgne. Kunstneren forklarer, at teknikken understreger, hvad han gerne ville udtrykke – nemlig, at alle mennesker er skrøbelige væsener.
Baggrunden er lavet af hårdføre italienske porcelænsfliser, der er blevet omhyggeligt håndskåret med en diamantskærer.
Kilde: Ole Videbæk; Ceramics: Art and Perception No. 90, 2012. Artikel af Jørgen Steinicke